Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Risico’s alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan verstrekkende gevolgen hebben voor u en uw omgeving. In de eerste plaats schaadt een alcoholverslaving zowel uw geestelijke als fysieke gezondheid op de korte en lange termijn. Daarnaast kan een verslaving aan alcohol ook ernstige financiële problemen veroorzaken. Ten slotte kunnen uw sociale leven en school- en werkprestaties ernstig te lijden hebben onder uw verslaving. De risico’s van alcohol nemen bovendien toe naarmate u meer en vaker drinkt. Daarom doet u er goed aan om geen moment te twijfelen en direct uw verslaving aan te gaan pakken. Uw familie en vrienden zien u ongetwijfeld graag deze eerste stap zetten. Voor meer informatie of om u aan te melden kunt u telefonisch contact opnemen via 085 – 273 75 90. U kunt onze deskundige medewerkers ook mailen op info@180gr.nl.

Hoe werkt alcohol?

De alcohol die u drinkt, komt via uw slokdarm, maag en dunne darm in uw bloedbaan terecht. Wanneer de alcohol in uw bloed daarna uw hersenen bereikt, beïnvloedt de stof de werking van uw zenuwen. Dit veroorzaakt vervolgens de effecten die u gemiddeld na een minuut of tien gaat voelen. Alcohol werkt verdovend op alle hersencellen, die hierdoor anders gaan functioneren. Daardoor gaat u zich losser en meer ontspannen voelen. Alcohol leidt immers tot veranderingen in stemming en gedrag en beïnvloedt het bewustzijn. Want naarmate u meer drinkt, zal uw reactiesnelheid trager zijn en uw waarnemingsvermogen verminderen.

Risico’s alcoholverslaving – effecten alcohol

Sommige mensen voelen de effecten van alcohol meer dan anderen. Dit heeft onder meer te maken met lichaamsbouw en genen, maar ook opgebouwde tolerantie speelt hierbij een rol. Hoe meer u drinkt, hoe meer alcohol u namelijk nodig heeft om hetzelfde effect te voelen. De effecten van uw eerste glas alcohol waren immers ongetwijfeld meteen voelbaar. Na een aantal jaar drinken heeft u echter meerdere glazen nodig om de effecten nog te voelen. Dit maakt alcohol daarom ontzettend verslavend, waarbij de gezondheidsrisico’s zich opstapelen naarmate u meer drinkt.

Risico’s alcoholverslaving – waarom is alcohol zo schadelijk voor uw gezondheid?

Alcohol heeft desastreuze gevolgen voor zowel uw fysieke als geestelijke gezondheid – op de lange en korte termijn. Teveel drinken gaat gepaard met een zogenaamde kater, wat niet meer en niet minder is dan een vorm van alcoholvergiftiging. Uw lichaam reageert op deze intoxicatie met misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Bovendien hebben uw organen zwaar te lijden onder alcoholgebruik. Dat zult u met name op de lange termijn gaan merken. Alcohol brengt niet alleen uw lever, hart- en bloedvaten en hersenen schade toe, het verhoogt ook het risico op kanker.

Fysieke risico’s alcoholverslaving

Overmatige alcoholgebruik gaat gepaard met grote fysieke risico’s. Na alcoholgebruik kunt u zich nog lang erg vermoeid voelen. Veel mensen gebruiken alcohol om beter in slaap te kunnen vallen. Uw hersenen rusten tijdens het slapen echter niet goed uit als u gedronken heeft. Hierdoor loopt u een slaapgebrek op.

Alcohol kan nog vele andere problemen veroorzaken. Zo is drinken tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor uw ongeboren kind. Alcohol heeft daarnaast een negatieve invloed op seksuele prestaties. Mannen kunnen last krijgen van erectie- en orgasmestoornissen. Op de lange termijn kan overmatige alcoholgebruik de vruchtbaarheid zelfs sterk verminderen.

Gevolgen van alcoholverslaving op hersenen

Met name gedurende een lange periode veel en frequent drinken is zeer schadelijk voor uw hersenen. Op termijn kan het volume van uw hersenen met 10 tot 15% afnemen. Daarnaast loopt u risico op hersenbloedingen, vroegtijdige dementie, de ziekte van Wernicke en het syndroom van Korsakov. Ernstige hersenschade kan dan permanent geheugenverlies veroorzaken.

Overmatig alcoholgebruik kan ook zeer schadelijke gevolgen hebben voor de hersenen van jongeren. Alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren immers ernstig verhinderen. Hierdoor wordt de (lichamelijke) ontwikkeling van de jonge overmatige drinker geremd.

Gevolgen van alcoholverslaving op hart, hart- en bloedvaten

Hoe meer alcohol u gebruikt, hoe groter de negatieve gevolgen zijn voor uw hart- en bloedvaten. Een alcoholverslaving kan immers een hoge bloeddruk en hartklachten veroorzaken. Bij een overdosis alcohol loopt u risico op een hartstilstand.

Gevolgen van alcoholverslaving – risico op kanker

Regelmatig alcohol drinken in grote hoeveelheden vergroot de kans op kanker. Wie dagelijks meer dan drie glazen alcohol drinkt, loopt een grotere kans op slokdarmkanker. Daarnaast hebben vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag drinken een verhoogd risico op borstkanker.

Gevolgen van alcoholverslaving op de lever

Alcohol is voor uw lichaam een giftige stof. Uw lever breekt alle giftige stoffen uit uw bloed af. De afbraak van een glas alcohol neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Frequent alcoholgebruik in grote hoeveelheden zorgt ervoor dat uw lever overuren draait. Hierdoor loopt het deel van de lever dat de alcohol afbreekt schade op. Dit leidt op de lange termijn tot levercirrose. Beschadigde en afstervende levercellen worden dan vervangen door littekenweefsel. Hierdoor kan uw lever zijn werk niet meer goed doen en wordt de alcohol niet meer goed afgebroken. Levercirrose is onomkeerbaar en zeer schadelijk voor uw gezondheid. Het kan zelfs fatale gevolgen hebben.

Geestelijke risico’s alcoholverslaving

Overmatige alcoholgebruik gaat ook gepaard met ernstige geestelijke risico’s. Zo kan er geestelijke verwarring ontstaan. Daarnaast kunnen blackouts en vergeetachtigheid ontstaan. Bovendien kan alcoholgebruik een alcoholpsychose veroorzaken, dat gepaard gaat met volkomen verwarde gevoelens en waandenkbeelden.

Veel alcoholverslaafden drinken om hun problemen te vergeten, die vaak samenhangen met het drankgebruik. Pogingen tot stoppen mislukken, wat weer frustratie veroorzaakt. De greep naar alcohol is dan weer snel gedaan. De vicieuze cirkel van de verslaving is bijna niet zonder hulp te doorbreken. Bent u verslaafd aan alcohol en bent u bereid om hulp te accepteren om met uw verslaving te breken? Neem dan contact met ons via 085 – 273 7590 of info@180gr.nl.

Overige risico’s alcoholverslaving

Naast de talrijke fysieke en geestelijke gezondheidsrisico’s brengt een alcoholverslaving vele andere risico’s met zich mee:

Financiële gevolgen alcoholverslaving

Het kopen van alcohol kost uiteraard geld. En aangezien alcoholtolerantie groeit naarmate iemand meer en langer drinkt, besteedt een alcoholverslaafde steeds meer geld aan alcohol. De alcoholverslaving kan bovendien problematische gevolgen hebben voor iemands professionele bezigheden. Het is niet onwaarschijnlijk dat u in de problemen komt op uw werk of zelfs uw baan kwijtraakt.

Sociale gevolgen alcoholverslaving

Het kan voor de omgeving van een alcoholverslaafde heel lastig zijn om met diens problematiek om te gaan. Overmatig agressief of ongevoelig gedrag tegen uw sociale omgeving kan immers ernstige gevolgen hebben voor de relaties met uw naasten. Een (kwade) dronk kan daarnaast voor veel spanningen zorgen in uw omgeving. U kunt zo immers ruzies veroorzaken en u dingen zeggen die u eigenlijk niet meent. Stuklopende relaties kunnen vervolgens enorme stress veroorzaken.

Risico’s alcoholverslaving – afkicken

De risico’s van alcoholverslaving zijn talrijk en niet te onderschatten. Onze klinieken in Portugal zijn er echter specifiek op gericht om u te helpen bij deze problematiek. Dit is ideale omgeving voor het afkicken van alcohol. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Bel direct naar 085 – 273 75 90 of stuur een e-mail naar info@180gr.nl. Er staan een team van deskundigen voor u klaar om u verder te helpen.