Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen alcoholverslaving

Veelgestelde vragen alcoholverslaving – 180 Graden krijgt als specialist in de verslavingszorg vaak vragen over alcohol en alcoholverslaving, en de gevolgen ervan. Hieronder treft u een lijst van de vragen die we het meest gesteld krijgen. Ook de meest gestelde vragen die we over onze behandelingen krijgen zijn opgenomen in deze lijst. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. U kunt met al uw vragen terecht bij onze deskundige medewerkers.

Wat is alcohol?

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door de vergisting van suikers in vruchten als graan (bier), druiven (wijn), rijst (wijn) en zelfs aardappels (wodka). Op deze manier kan een alcoholpercentage van 15% bereikt worden en worden licht alcoholische dranken als bier en wijn gemaakt. Om een hoger alcoholpercentage te bereiken moet de drank na het gistingsproces worden verdampt. De zware alcoholische drank zijn bijvoorbeeld whisky en rum. Alcohol is de meest gebruikte drug in Nederland, al wordt het over het algemeen niet als een drug beschouwd. Het gebruik van alcohol is in zekere mate breed geaccepteerd in onze maatschappij. Desalniettemin is het zeer verslavend. In Nederland en in westerse culturen in het algemeen komt een alcoholverslaving dan ook vaak voor. In Nederland is het de meest voorkomende verslaving.

Wanneer ben ik verslaafd aan alcohol?

Voor veel mensen maakt het drinken van alcohol deel uit van hun bestaan en wordt het geassocieerd met ‘gezelligheid’. Sommigen drinken misschien alleen op een feestje of bij een etentje, anderen drinken misschien ook bij het eten een glaasje. Recreatief drinken kan echter omslaan in alcoholverslaving, waar willen drinken verandert in moeten drinken. Bij een alcoholverslaving komen zowel een geestelijke als een lichamelijke afhankelijkheid kijken. Een geestelijke afhankelijkheid blijkt uit het feit dat u zich zonder alcohol niet meer prettig kunt voelen. Wanneer u niet drinkt, besteedt u daarnaast veel tijd aan alcohol en beïnvloedt het uw stemming. U bent een vaak bezig met drinken, of het herstellen daarvan. Daarnaast vult u veel van uw tijd met het kopen van alcohol of het eraan denken. U drinkt mogelijk om de realiteit te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten. De lichamelijke afhankelijkheid merkt u als u een stoppoging waagt en ontwenningsverschijnselen krijgt. U gaat bijvoorbeeld slecht slapen, zweten, trillen en krijgt last van angstige gevoelens en spanningen.

Is alcohol schadelijk voor mijn gezondheid?

Alcohol is zeer schadelijk voor uw gezondheid. Dat kunt u aan den lijve ondervinden nadat u teveel gedronken hebt. U kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Dit is tekenend voor hoe giftig het middel voor uw lichaam is. Het menselijk lichaam is klaarblijkelijk niet geschikt om grote hoeveelheden alcohol in te nemen. Uw organen krijgen het dan ook zwaar te verduren als u teveel alcohol inneemt. U voelt zich niet voor niets zo beroerd nadat u teveel alcohol heeft ingenomen. Toch blijven veel mensen dat keer op keer doen. Langdurig alcoholmisbruik kan onder meer uw lever, hersenen, darmen en maag echter zeer ernstig beschadigen. Als u alcoholprobleem heeft, is het dan ook zeer raadzaam om deskundige hulp in te roepen. U kunt bij onze klinieken in Portugal terecht voor een effectieve verslavingsbehandeling. Voor meer informatie of om u aan te melden kunt u ons bereiken via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Hoe kan ik mijn alcoholgebruik onder controle krijgen?

Veel mensen drinken alcohol uit gewoonte. Deze gewoonte kan uit de land lopen waardoor u in de loop der tijd steeds meer alcohol bent gaan drinken. Een uit de hand gelopen gewoonte kan al echter snel in een verslaving veranderen. Daarom is het verstandig om een dagboek bij te houden waarin u uw alcoholgebruik noteert. Het is immers belangrijk om goed op de hoogte te zijn van hoeveel u alcohol drinkt en wanneer u dat doet. Dit kan een bewustwording veroorzaken die een belangrijke eerste stap is naar meer controle over uw alcoholgebruik. Door te zien op welke momenten u veel alcohol drinkt, kunt u hierop inspelen door uw levensstijl te veranderen. Dit is voor veel mensen echter een brug te ver. Na diverse pogingen tot stoppen met alcohol hebben zij hun alcoholgebruik nog steeds niet onder controle. Dan is het raadzaam om professionele hulp te accepteren.

Hoe kan ik het beste afkicken van alcohol?

In onze ogen is zelf – zonder deskundige begeleiding – afkicken van alcohol erg lastig. U maakt grotere kans op een succesvol herstel van uw verslaving als u professionele hulp accepteert. Onze effectieve behandelingen zijn genezingsgericht en worden op maat aangeboden. Daarbij bekijken we nauwkeurig hoe we mensen in hun unieke situatie het beste kunnen helpen. U leert een totaal nieuwe levensstijl aan door de behandelingen in een onze klinieken in Portugal. We bieden immers niet alleen hulp op psychologisch, maar ook op spiritueel en lichamelijk gebied. Zo kunt een frisse start maken van een nieuw, alcoholvrij leven zonder de nadelen van alcohol. Lees meer over het afkicken van alcohol.

Hoe lang duurt afkicken van alcohol?

Hoe lang uw afkickproces van alcohol duurt, hangt af van veel factoren. Om te beginnen is het uitgangspunt van iedere verslaving en ieder afkickproces uw eigen persoonlijke omstandigheden. Die hangen samen met uw persoonlijkheid, (verslavings)verleden en uw huidige situatie. Daarom is het per persoon enorm verschillend hoe lang het afkicken van alcohol duurt en hoe intensief het proces is. Wij kunnen hier meer over zeggen nadat we meer inzicht hebben gekregen in uw toestand tijdens een intakegesprek. Tijdens dit gesprek spreekt u met een gespecialiseerd psycholoog over uw situatie. Aan de hand hiervan stellen wij u in een volgend adviesgesprek een behandelplan voor. Afhankelijk van uw unieke situatie kunt u het advies krijgen om poliklinisch of klinische behandeld te worden. In het laatste geval kunt in een behandeling ondergaan in een van onze klinieken in Portugal. Deze behandeling duurt, exclusief een detoxperiode, zo’n 90 dagen. Daarna volgt optioneel een nazorgtraject.

Welke risico’s loop ik als ik stop met alcohol?

Stoppen met alcohol kent op de lange termijn alleen maar voordelen. Uw lichaam hoeft immers niet meer al die giftige stoffen te verwerken. Daarnaast bespaart u geld omdat u geen drank meer hoeft te kopen. Op korte termijn kan stoppen met alcohol heftige ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zowel op fysiek als mentaal gebied. Zo kunt u erg gaan trillen of last krijgen van slaapproblemen en angstige en sombere gevoelens. Hierdoor bestaat de kans krijgt dat u depressie wordt waardoor een terugval waarschijnlijker wordt. Daarom is het ook raadzaam om professioneel begeleiding in te roepen als u wilt stoppen met uw alcoholverslaving. Onze behandelingen in onze klinieken in Portugal bieden een oplossing als u op verantwoorde wijze wilt stoppen met alcohol.

Welke ontwenningsverschijnselen krijg je van stoppen met alcohol?

Als u na langdurig veel en vaak drinken stopt met drinken kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Zowel op fysieke als geestelijke gebied kunt u allerlei ongemakken gaan ervaren. Dit kan gepaard met een periode van zeer ongemakkelijke en onprettige gevoelens. Gelukkig kan een deskundige behandeling u helpen door dit eindige proces heen te gaan.

Fysieke ontwenningsverschijnselen alcohol

 • Diarree
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Maagklachten
 • Spierpijn
 • Trillen
 • Zweten

Geestelijke ontwenningsverschijnselen alcohol

 • Angstgevoelens
 • Gespannenheid
 • Lusteloosheid
 • Oververmoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Somberheid

Er kan ook een alcoholonthoudingsdelirium optreden wat gepaard gaat met verschillende symptomen:

 • een bewustzijnsstoornis
 • ernstige hallucinaties
 • een verandering in cognitieve functies
 • ernstige stuiptrekkingen
 • een ontwikkeling van een waarnemingsstoornis

Hoe ernstig uw situatie ook is, er is altijd een oplossing en u kunt altijd bij ons terecht voor hulp. Wij bieden immers evidence-based behandelingen die u helpen te breken met uw alcoholverslaving. Neem daarom contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Kan ik alcohol en medicijnen combineren?

De combinatie van een alcoholverslaving en medicijnverslaving kan voor veel problemen zorgen en kan zelfs een fatale afloop hebben. Medicijnen gaan immers om diverse redenen niet goed samen met alcohol. Afgezien van de risico’s van alcohol en risico’s van medicijnen op zich, kan het combineren van beide middelen desastreuze gevolgen hebben. De effecten die alcohol en medicijnen op elkaar hebben is verschillend per medicijn. Enerzijds kunnen bepaalde medicijnen het verdovende effect van alcohol versterken of juist afzwakken, wat veel risico’s met zich meebrengt. Anderzijds kan alcohol de werking van medicijnen doen afnemen, versterken of ervoor zorgen dat het helemaal niet meer werkt. Op lange termijn kunnen er bovendien depressies, hartproblemen, interne bloedingen en leverschade ontstaan. Daarnaast krijgt uw lever het zwaar te verduren door uw alcoholgebruik, waardoor het medicijnen minder goed kan verwerken. Dit kan enerzijds schade veroorzaken en anderzijds de werking van de medicijnen veranderen.

Welke invloed heeft alcohol op seks?

Door de effecten van alcohol voelt u zich losser en meer ontspannen, met als gevolg dat (seksuele) grenzen vaak vervagen. De verdovende en bewustzijnsverlagende werking van alcohol kan hierdoor leiden tot onverantwoord (seksueel) gedrag. Als u teveel alcohol drinkt, kunt u daarom in situaties belanden en (seksuele) ervaringen hebben die u later betreurt. Omdat veel mensen schaamte kennen op seksueel gebied is alcohol bij hen echter een geliefd middel in combinatie met seks. Hierdoor kunnen zij immers deze schaamte even achter zich laten. Het is echter mogelijk om ze een obsessie voor seks en afhankelijkheid van alcohol te ontwikkelen. Zo kunt u in een vicieuze cirkel van – op lange termijn onbevredigende – seksuele activiteiten en dronkenschap terechtkomen. Voor u het weet heeft u een alcoholverslaving en seksverslaving ontwikkeld.

Wat kan ik doen als iemand te veel alcohol drinkt?

Alcohol kan een verwoestende werking hebben op iemand leven en dat van diens naasten. Relaties, vriendschappen en carrières kunnen onherstelbare schade oplopen door een alcoholverslaving. Als iemand teveel drinkt, is er niet veel dat u daaraan kunt doen. U doet er goed aan om grenzen te stellen en onacceptabel gedrag te veroordelen. Daarentegen is het niet verstandig om de persoon die drinkt te veroordelen. U kunt de verantwoordelijk wel bij hem of haar leggen. Ook doet u er goed aan de problemen die het drankgebruik veroorzaakt door de drinker zelf op te laten lossen. Als u iemand wilt aanmelden voor een verslavingsbehandeling, kunt u contact met ons opnemen. U kunt onze deskundige medewerkers bereiken 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Samen met hun kunt u daarnaast onze interventiemogelijkheden bespreken voor patiënt en naasten, of met naasten afzonderlijk door een interventionist.

Is het gevaarlijk om ineens te stoppen met alcohol?

Stoppen met alcohol kan ernstige ontwenningsverschijnselen teweegbrengen. U kunt in het ernstigste geval zelfs te maken krijgen met een alcoholonthoudingsdelirium. Dit kan gepaard gaan met een bewustzijnsstoornis en een verandering in cognitieve functies. Ook kunt u een waarnemingsstoornis ontwikkelen en last krijgen van ernstige hallucinaties en stuiptrekkingen. Dit kan voor erg veel stress zorgen en zult mogelijk gaan denken dat u gek wordt. Het is erg lastig om dit proces zonder begeleiding te doorstaan. Het is daarom raadzaam om deskundige hulp te accepteren. Daarvoor kunt u contact met ons opnemen. Als specialist in de verslavingszorg kunnen wij u effectieve behandelingen bieden om op verantwoorde wijze af te kicken van alcohol. Neem daarom contact met ons op de hulp in te roepen waar u het meeste baat bij heeft.

Wat is het effect van alcohol op slaap?

Omdat alcohol uw hersenen verdoven, voelt u zich als u gedronken heeft ook losser en meer ontspannen. U vergeet uw problemen vervolgens even en kan waarschijnlijk makkelijker in slaap vallen na het drinken van alcohol. Een drankje voor het slapengaan wordt daarom soms ook wel een slaapmutsje genoemd. Een bijkomend probleem van deze gewoonte is dat u door de alcohol echter niet in uw REM-slaap terechtkomt. Hierdoor slaapt u minder diep. Daarom wordt u zo minder goed uitgerust wakker dan wanneer u nuchter geslapen zou hebben.

Hoe gaat alcohol samen met ouderen?

Alcoholverslaving bij ouderen is een groot probleem in Nederland dat door velen wordt onderschat. Er zijn namelijk veel ouderen die een groot probleem hebben met alcohol. Daar komt bij dat zij extra vatbaar zijn voor de risico’s van alcoholverslaving. Ouderen hebben immers vaak een verminderd immuunsysteem en een lichaam dat relatief gezien minder lichaamsvocht bevat. Hierdoor hebben de effecten van alcohol een groter effect dan bij jongere mensen. In onze klinieken in Portugal kunnen ouderen echter op discrete wijze afkicken van alcohol in een geborgen sfeer. Hier kunnen ze bovendien terecht in speciale behandelgroepen voor ouderen. Door onze ruime ervaring in de verslavingszorg weten wij daarom precies op welke uitdagingen ouderen met een alcoholverslaving stuiten. Neem voor meer informatie contact met ons via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Kan ik alcohol drinken tijdens zwangerschap?

Een alcoholverslaving en zwangerschap is een zeer onverstandige combinatie. Alcohol kan uw ongeboren baby immers enorme schade toebrengen. Uw ongeboren kindje kan zelfs komen te overlijden. Daarom moet u onmiddellijk stoppen met drinken wanneer u zwanger geraakt. Bent u zwanger maar lukt het u niet om te stoppen met alcohol? Dan doet u er goed aan om ogenblikkelijk deskundige hulp te accepteren. In onze klinieken in Portugal kunt u op discrete wijze werken aan een nieuw, alcoholvrij bestaan en een gezonde toekomst.

Veelgestelde vragen alcoholverslaving – neem contact op

Heeft u nog vragen over alcohol of alcoholverslaving? Of wilt u meer weten over de behandeling van alcoholisme die wij aanbieden? U kunt al uw vragen stellen aan onze deskundige medewerkers die u kunt bereiken via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Zij vertellen u graag meer over wat wij voor u kunnen betekenen.