Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Risico’s cannabisverslaving

Risico’s cannabisverslaving: een cannabisverslaving kan ernstige schade toebrengen aan zowel uzelf als uw omgeving. Op zowel de korte als lange termijn kan een wietverslaving zeer schadelijke gevolgen hebben voor uw fysieke en geestelijke gezondheid. Ook sociale en financiële problemen liggen op de loer. Gelukkig is hulp nabij en zijn er al veel mensen u voorgegaan in onze fraaie klinieken in Portugal. Daarom hebben wij veel ervaring en kunnen we effectieve behandelingen op maat aanbieden. Onze deskundige medewerkers kunnen u meer vertellen en zijn bereikbaar via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Wanneer heb ik een verslaving aan cannabis?

Wat als onschuldig ogend en recreatief cannabisgebruik kan beginnen, kan snel omslaan in een verslaving. Maar waar ligt de grens? Een verslaving aan cannabis gaat gepaard met een onbedwingbaar verlangen om altijd te gebruiken. Cannabisgebruik wordt dan belangrijker dan het al het andere in uw leven, met alle risico’s van dien.

Twijfelt u of al dan niet verslaafd bent aan cannabis? Als u onderstaande stellingen leest, komt u het wellicht te weten. Als u zich hierin herkent, neem dan direct contact met ons op.

Uw leven staat in het teken van cannabisgebruik

U bent er continu mee bezig met het verkrijgen of gebruiken van wiet of hasj, of om daar van bij te komen. Daarom bevindt u zich in een vicieuze cirkel waarin de volgende fases elkaar blijven opvolgen:

 1. Cannabis in uw bezit krijgen (door het zelf te kweken of ergens te kopen).
 2. U verlangt of kijkt er naar uit om weer cannabis te gebruiken.
 3. U gebruikt de verkregen cannabis.
 4. Na het gebruik komt u bij van de effecten van cannabis.

Na fase 4 begint de vicieuze cirkel weer opnieuw bij fase 1 of 2. Herkent u zich hierin? Dan heeft u een cannabisverslaving.

Het lukt u niet om zelf te stoppen

Hoewel cannabis vooral geestelijk verslavend is, kunt u toch last krijgen van lichamelijke ontwenningsverschijnselen wanneer uw verslaving stopt. Deze verschijnselen kunnen zo’n twee weken aanhouden. Toch is het voor veel mensen lastig om zonder deskundige begeleiding te stoppen.

U heeft – afgezien van het gebruiken van cannabis – nergens zin in

Cannabisgebruik kan ervoor zorgen dat u zich lusteloos, vermoeid en sloom gaat voelen. Hierdoor kunt u nog maar weinig zin hebben om andere dingen te doen dan cannabis te gebruiken.

Uw partner, vrienden en familie zijn niet blij met uw cannabisgebruik

Uw sociale omgeving kan zwaar te lijden hebben onder uw overmatige cannabisgebruik en de problemen die het kunnen veroorzaken. Zij zouden dan ook ongetwijfeld graag zien dat u wat aan uw verslaving aan wiet gaat doen.

Risico’s cannabisverslaving – vicieuze cirkel

Een verslaving van cannabis kan gepaard gaan met een vervelende en vicieuze cirkel die uit de volgende stappen bestaat:

 • U gebruikt cannabis wat een passief gevoel veroorzaakt.
 • Als het effect uitwerkt, voelt u zich hopeloos en wilt u stoppen met het gebruik.
 • Het lukt u niet om te stoppen en u gaat weer cannabis gebruiken.

Een groot nadeel hiervan is dat het zeer lang kan duren voordat u uit deze vicieuze cirkel komt. Uw verslaving kan ondertussen steeds ernstiger vormen aannemen. Daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk professionele te accepteren.

Overige risico’s cannabisverslaving

Bij een verslaving aan cannabis komen veel risico’s kijken. Dat zijn niet alleen risico’s op gezondheidsgebied, maar ook op sociaal en financieel gebied voor u als voor uw omgeving.

Sociale risico’s cannabisverslaving

Overmatig cannabisgebruik kan leiden tot allerlei sociale problemen:

 • Afspraken maken – u maakt mogelijk minder afspraken of zegt ze makkelijker af omdat u liever cannabis gebruikt of moet bijkomen van het gebruik.
 • Problemen ontlopen– veel verslaafden gebruiken cannabis om de realiteit te ontvluchten. Problemen horen ook vaak tot die realiteit en worden zo niet opgelost maar verergeren eerder.

Gezondheidsrisico’s cannabisverslaving

Met name langdurig en frequent cannabisgebruik kan schade toebrengen aan uw gezondheid:

 • Afhankelijkheid – u kunt een geestelijke gewenning ontwikkelen en bij heftig gebruik ook een tolerantie ontwikkelen. Hierdoor heeft u meer nodig om de effecten te blijven voelen, met alle risico’s van dien.
 • Longschade – vaak en veel blowen leidt tot een grote kans op luchtweginfecties, chronische bronchitis en verslechterd immuunsysteem van de longen. Deze risico’s nemen toe als u cannabis gemengd met tabak rookt.

Geestelijke risico’s cannabisverslaving

Afgezien van geheugenproblemen kan cannabis gedrags- en aandachtsstoornissen veroorzaken. Daarnaast is er toenemend bewijs dat er een relatie bestaat tussen blowen en de volgende psychische stoornissen:

 • Psychose – met name als u kwetsbaar bent voor psychoses moet u extra voorzichtig zijn met cannabisgebruik. U kunt immers in een acute psychose belanden als u blowt.
 • Schizofrenie – cannabis kan de kans op schizofrenie vergroten als u daar gevoelig voor bent.

Financiële risico’s cannabisverslaving

Een verslaving aan cannabis kan grote financiële problemen veroorzaken. Zo kunt u teveel geld uitgeven aan wiet of hasj, en daarom rood komen te staan. U kunt zelfs schulden maken om uw verslaving te kunnen blijven bekostigen. Daarnaast kunt u in de problemen komen op uw werk omdat uw werkprestaties lijden onder uw verslaving. Zo kunt u zelfs uw baan kwijtraken en zonder inkomen komen te zitten.l

Professionele hulp bij cannabisverslaving

Bent u uw verslaving aan cannabis zat en wilt u daar vanaf? Wij bieden als specialist in de verslavingszorg cannabisverslaafden in onze klinieken in Portugal de ideale mogelijkheid tot afkicken van cannabisverslaving. Onze behandelingen worden op maat aangeboden en worden afgezien van uw eigen risico en reiskosten volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u vragen over onze kliniek of behandelaanbod of wilt u zich aanmelden voor een behandeling? U kunt ons bereiken via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. U kunt met al uw vragen terecht bij ons deskundige team. Daar kunt u ook direct een intakegesprek of geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen.