Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen cannabisverslaving 

Veelgestelde vragen cannabisverslaving – als u of iemand in uw omgeving een cannabisverslaving heeft, kan dat veel vragen oproepen. Hieronder sommen we een lijst vragen op die onze medewerkers regelmatig gesteld worden. Staat uw vraag hier niet tussen of wilt u meer weten over een bepaald antwoord? Onze medewerkers staan u graag te woord en zijn bereikbaar via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Wat is cannabis?

Cannabis is een verzamelproduct voor twee producten die gewonnen worden uit de cannabisplant: wiet en hasj.

 • Wiet – de gedroogde bloemtoppen van de cannabisplant;
 • Hasj – de zuivere hars van de cannabisplant geperst tot een vastere substantie

De effecten van wiet en hasj zijn vergelijkbaar omdat beide dezelfde werkzame stoffen bevatten. Dat zijn onder meer THC en CBD.

Heb ik een cannabisverslaving?

De scheidslijn tussen recreatief en obsessief cannabisgebruik is dun. Bij een cannabisverslaving heeft u echter geen controle meer over uw gebruik. U heeft hierdoor uw gedrag en gedachten niet meer onder controle. U besteedt daarom een groot gedeelte van uw tijd besteedt u aan het verkrijgen of gebruiken van cannabis, of het daarvan bijkomen. Het lukt u immers niet meer goed om te ontspannen zonder wiet of hasj te gebruiken. U voelt namelijk een sterke behoefte om te blowen waardoor u meer gebruikt dan u wilt en u lief is. Mogelijk heeft u bovendien na enkele stoppogingen ondervonden dat zelfstandig afkicken van cannabis geen eenvoudige opgave is. Stoppen met cannabis kan immers gepaard gaan met de nodige afkickverschijnselen.

Hoe ontstaat een cannabisverslaving?

Een cannabisverslaving ontstaat niet plotseling. Wat vaak als een onschuldig experiment begint, kan geleidijk een verslaving worden. Als u voor het eerst cannabis gebruikt, zult u de effecten binnen de kortste keren merken. U voelt zich wellicht wat meer ontspannen en vrijer en kunt makkelijker in slaap vallen. Maar na verloop van tijd zult u ervaren dat u steeds meer cannabis nodig heeft om dezelfde effecten te bereiken. U ontwikkelt immers een tolerantie voor cannabis. Hierdoor loopt u het risico dat u steeds meer hasj of wiet wilt gaan gebruiken met alle risico’s van dien. U creëert zo langzaam maar zeker een obsessief verlangen naar het verdovende effect van cannabis. Zo kunt u in de problemen komen op sociaal-maatschappelijk, financieel, geestelijk en lichamelijk gebied.

Wat gebeurt er als ik ga afkicken van cannabis?

Afkicken van cannabis kan gepaard gaan met serieuze ontwenningsverschijnselen. Na hooguit twee weken heeft u daar echter normaal gesproken geen last meer van. Een gezonde levensstijl met veel lichaamsbeweging kan hier bij helpen. Als de ontwenningsverschijnselen voorbij zijn, bestaat er nog steeds kan op terugval. De problemen en emoties die u met uw cannabisgebruik heeft proberen te verdoezelen kunnen immers aan de oppervlakte komen. Als u daar niet op een andere manier mee om leert te gaan, zult u de verleiding zeer moeilijk kunnen weerstaan. Om dat te voorkomen, doet u er goed aan om professionele hulp te accepteren.

Hoe lang duurt het afkicken van cannabis?

Hoe lang het afkicken van cannabis duurt is per persoon en per situatie verschillend. Als u in aanmerking komt voor een verslavingsbehandeling in een van onze klinieken in Portugal duurt het zo’n 90 dagen. Dit is echter exclusief een detoxperiode en een eventueel nazorgtraject. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke behandeling zullen we eerst de ernst van uw situatie in kaart brengen. Mogelijk is een poliklinische behandeling in Nederland in uw geval al afdoende. Dan kan bijvoorbeeld een 8 tot 24 wekend durende ambulante behandeling van wekelijkse gesprekken met een psycholoog genoeg zijn. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht, evenals de avond- en twee- of vijfdaagse dagbehandelingen. 180 Graden maakt immers deel uit van Vincere dat op verschillende locaties poliklinische en klinische behandelingen aanbiedt. Zo kunt u naast onze klinieken in Portugal terecht in diverse klinieken verspreid over Nederland, en in Zuid-Afrika (Bekaruu en Huguenot).

Helpt afkicken van cannabis in Portugal?

Onze klinieken in Portugal (The School House en The Pine Tree House) zijn erg effectieve behandellocaties. Omdat u ver weg bent van afleidingen en verleidingen die thuis lonken, kunt u zich volledig richten op uw herstel. Daarnaast meet u zich een gezonde leefstijl aan waardoor de kans op terugval wordt geminimaliseerd. Bovendien kunt u indien nodig na terugkeer in Nederland rekenen op een gedegen nazorgtraject. Onze behandeltrajecten zijn immers op genezing gericht en terugvalpreventie speelt daar een belangrijke rol in.

Kan ik zelfstandig stoppen met cannabis?

Als u verslaafd bent aan cannabis zult u zelf ook wel inzien dat uw cannabisgebruik niet in uw voordeel werkt. Om vervolgens uw gebruik te minderen of stoppen kan een grote stap voor u zijn. Zeker als u gedurende lange tijd veel en frequent cannabis gebruikt, kan zelfstandig afkicken een bijna onmogelijke opgave zijn. Als specialist in de verslavingszorg ontvangen wij veel mensen die meerdere pogingen hebben gewaagd om zonder professionele begeleiding te stoppen. Wanneer zij keer op keer terugvallen, kunnen zij echter telkens te maken krijgen met een mentale tegenslag. Daarom is het raadzaam om deskundige hulp te accepteren bij het afkicken van cannabis. Onze klinieken in Portugal bieden daarvoor de ideale omstandigheden. Neem contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Krijg ik last van afkickverschijnselen als ik stop met cannabis?

Stoppen met cannabis kan gepaard gaan met afkickverschijnselen. U kunt te maken krijgen met zowel lichamelijke als psychische klachten. Dit kan ongeveer twee weken duren. De verschijnselen kunnen een terugval of toevlucht naar andere drugs of alcohol in de hand werken. Stoppen met cannabis na langdurig frequent gebruik kunt u last krijgen van de volgende symptomen:

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn en duizeligheid;
 • (Met name ’s nachts) veel zweten;
 • Hartkloppingen;
 • Kou;
 • Maagklachten en misselijkheid;
 • Trillen;
 • Spierpijn;
 • Spijsverteringsproblemen.

Psychische klachten:

 • Angst;
 • Depressieve gevoelens.
 • Onrust en zenuwachtigheid;
 • Stemmingswisselingen;
 • Snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn;
 • Vermoeid zijn en toch niet kunnen slapen;
 • Intense dromen en nachtmerries hebben;

De afkickverschijnselen hangen samen met uw obsessieve verlangen naar cannabis en wakkeren dat bovendien aan. Dan moet u heel sterk in uw schoenen staan om zelfstandig om de verleiding te kunnen weerstaan.

Wat zijn tips om te stoppen met cannabis?

Zelf stoppen met cannabis blijkt voor de meesten een brug te ver. Daarom is het in de eerste plaats raadzaam om professionele hulp in te roepen. Als u, al dan niet voorafgaand aan een verslavingsbehandeling, zelfstandig wilt stoppen, houd dan de volgende tips in gedachten:

 • Voorkom verleidingen. Als u wilt stoppen met cannabis doet u er goed aan om geen cannabis in uw omgeving beschikbaar te hebben. U wilt verleidingen immers zo klein mogelijk maken. Daarom doet u er ook goed om uw intenties duidelijk te maken aan mensen waar u normaal cannabis mee gebuikt. Vertel hen dat u wilt stoppen of overweeg hen (tijdelijk) te vermijden.
 • Deel met uw omgeving dat u stopt. Het is belangrijk om aan de mensen uit uw naaste omgeving te vertellen dat u gaat stoppen met cannabis. Dan kunnen zij u immers steunen tijdens dit uitdagende proces.
 • Beloon uzelf bij mijlpalen. Stoppen met cannabis kan gepaard gaan met onprettige ontwenningsverschijnselen. Het is belangrijk om te onthouden dat die weer overgaan. Daarnaast kan het helpen om uzelf te belonen bij elke mijlpaal. Heeft u bijvoorbeeld een week geen cannabis gebruikt, trakteer uzelf dan op een gezonde manier.
 • Geniet van de voordelen. U kunt veel tijd en geld kwijt zijn aan een cannabisverslaving. Wanneer u stopt, kunt u daarom opeens veel tijd en geld overhouden om leuke dingen te doen.

Kan ik slechter slapen als ik stop met cannabis?

Als u cannabis gebruikt, kunt u zich meer ontspannen gaan voelen. Door de effecten is het mogelijk dat u makkelijker in slaap valt. Ook slaapt u onder invloed van cannabis vaak dieper, alhoewel u minder en korter in de REM-slaap komt. Veel mensen gebruiken cannabis dan ook als slaapmiddel. Stoppen met cannabis kan daarentegen gepaard gaan met slaapproblemen, intens dromen en nachtmerries.

Word ik vermoeid als ik stop met cannabis?

Een van de meest voorkomende onthoudingsverschijnselen is vermoeidheid. Met name op korte termijn kunt u zich vermoeider voelen dan eerst. Dit hangt samen met de slaapproblemen die u kunt krijgen als u stopt. Maar op lange termijn zult u normaal gesproken beter gaan slapen en juist meer energie hebben dan eerst. Onder invloed van cannabis slaapt u immers dieper, maar komt u minder en korter in de REM-slaap. Hierdoor rust u minder uit tijdens u slaap en heeft u meer slaap nodig. Ook kost het uw lichaam veel energie om de cannabis te verwerken en (giftige) stoffen uit te scheiden.

Word ik depressief als ik stop met cannabis?

Afkicken van cannabis kan gepaard gaan met meerdere geestelijke ontwenningsverschijnselen. Het kan voorkomen dat mensen die stoppen met cannabis last krijgen van depressieve gevoelens. Daarom is het van belang om professionele hulp te accepteren als u wilt breken met uw verslaving. Dan kunnen artsen en psychologen u immers helpen om te gaan met die depressieve gevoelens. Ook kan een op genezing gerichte verslavingsbehandeling ervoor te zorgen dat u zonder depressieve gevoelens door het leven kan gaan.

Kan ik cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap?

Cannabisverslaving en zwangerschap is een zeer riskante combinatie. Een van de psychoactieve stoffen in cannabis, THC, is namelijk in staat de placenta te passeren. Zo kan het uw ongeboren kindje beïnvloeden. Tevens kan het in uw moedermelk terechtkomen. Uw cannabisgebruik kan er op deze manieren toe leiden dat uw kind een groeiachterstand, concentratiestoornissen of hyperactiviteit ontwikkelt. Als u zwanger bent en niet in staat bent om zelfstandig te stoppen met cannabis, neem dan direct contact op. We zijn bereikbaar via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Welke invloed heeft cannabis op de werking van mijn hersenen?

Cannabis kan een groot effect hebben op de werking van uw brein. Het gebruik van hasj of wiet gaat immers niet voor niets vaak gepaard met eetbuien, waanbeelden of versterkte emoties. Cannabisgebruik beïnvloedt namelijk diverse hersenfuncties zoals:

 • Uw geheugen
 • Angst
 • Uw spiercoördinatie
 • Het ontstaan van positieve gevoelens
 • Uw emoties
 • Integratie van zintuiglijke input
 • De controle over en het plannen van uw bewegingen
 • Uw eetlust

De psychoactieve stof in cannabis, THC, imiteert de overdrachtsstof anandamide. De stoffen (neurotransmitters) spelen een rol in de signaaloverdracht in de hersenen en kunnen zich aan de ontvangers (receptoren) van andere zenuwen binden. Hierdoor kunnen hersensignalen kunnen worden overgedragen. In bepaalde hersengebieden bevinden zich veel ontvangers (CB-receptoren) waaraan zowel anandamide als de daarop lijkende THC zich kunnen binden. Op die manier beïnvloedt TCH de werking van uw hersenen.

Welke invloed heeft cannabis op de werking van mijn longen?

Uw longen raken beschadigt als u hasj of wiet rook. De koolmonoxide en teer die ontstaat bij verbranding zijn immers erg slecht zijn voor uw longen. De teerneeslag van een joint is namelijk vier- tot vijfmaal groter dan van een gewone sigaret. Dit heeft ook te maken met het ontbreken van een filter en de manier van roken. Blowers inhaleren immers dieper en houden deze rook ook nog eens langer vast. Cannabis wordt bovendien vaak in combinatie met tabak gerookt, wat de risico’s aanzienlijk vergroot. Als u blowt, loopt u niet alleen een grotere kans op een verminderde werking van het immuunsysteem van de longen. Er is ook een licht verhoogde kans op longemfyseem en astma. Daarnaast verhoogt blowen het risico op luchtweginfecties en acute en chronische bronchitis. Bovendien kunt u een klaplong oplopen.

Welke invloed heeft cannabis op de werking van mijn hart?

Door het roken van cannabis komt er koolmonoxide uw bloed. Hierdoor kan uw bloed minder zuurstof vervoeren, waardoor uw hersenen en hart minder zuurstof krijgen. Uw hart moet hierdoor harder werken. Daarnaast verhoogt de psychoactieve stof in cannabis, THC, uw hartslag. Dit is riskant als u een hoge bloeddruk, hartklachten of aderverkalking heeft. U kunt dan immers pijn in uw borst krijgen en loopt zelfs het risico een hartinfarct of hersenbloeding te krijgen.

Wat kan ik doen als iemand te veel cannabis gebruikt?

Als iemand te veel hasj en/of wiet gebruikt kan hij of zij in grote problemen geraken. De risico’s van cannabisverslaving zijn immers niet te onderschatten. Omdat in onze ogen iedere situatie uniek is, kunt u het beste onze deskundige medewerkers om raad vragen. Zij hebben immers ruime ervaring in de verslavingszorg en kunnen u vanuit die ervaring goed adviseren. Zij kunnen u ook informeren over onze interventiemogelijkheden door een interventionist.

Veelgestelde vragen cannabisverslaving – neem contact met ons op

Zit u nog met vragen over cannabis, cannabisverslaving of de behandeling daarvan? U kunt met al uw vragen terecht bij ons professioneel team dat bereikbaar is via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder.