Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen cocaïneverslaving

Veelgestelde vragen cocaïneverslaving – als specialist in de verslavingszorg krijgt 180 Graden vaak vragen over cocaïne en cocaïneverslaving. Het kan immers veel vragen oproepen als u of iemand in uw omgeving een cocaïneverslaving heeft. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van de vragen die regelmatig aan onze medewerkers worden gesteld. Staat u vraag hier niet tussen of wilt u meer weten over een bepaald onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Wat is een cocaïneverslaving?

Cocaïne staat bekend als een van de meest verslavende drugs ter wereld. Omdat het stimulerende middel in eerste instantie energie en zelfvertrouwen geeft, is het met name in het uitgaanscircuit zeer populair. Een enkele keer experimenteren met coke kan echter al gauw een maandelijks of wekelijks terugkerende gewoonte worden. Voordat u het weet bent u geestelijk afhankelijk geraakt van het middel. Cocaïnegebruik gaat uw leven dan ongemerkt steeds meer beheersen. Voordat u het weet, gebruikt u meer coke dan u lief is en heeft u uw gebruik niet meer in de hand. Ook als u niet aan het gebruiken bent, kunt u bijna aan niets anders meer denken. Daarnaast lukt het u niet om uw gebruik te minderen of om ermee te stoppen.

Heb ik een cocaïneverslaving?

U heeft waarschijnlijk een cocaïneverslaving als u niet zelfstandig kunt stoppen met het gebruiken van coke. Voor uw gevoel wordt het gebruiken van cocaïne immers belangrijker dan al het andere in de wereld. U heeft daarnaast steeds meer coke nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bovendien gaat u het middel gebruiken om de verkeerde redenen en op ongepaste momenten. Zo gaat u coke gebruiken als u gespannen bent of om uw problemen te ontlopen. Het maakt u niet uit of u nog aan het werk bent, op uw kinderen moet passen of moet autorijden. Dan is het niet verwonderlijk dat u in de problemen komt met uw naasten of op uw werk. Daarbij kunt u ook in de problemen komen met justitie of op financieel gebied.

Brengt cocaïne schade toe aan mijn gezondheid?

Cocaïne staat erom bekend dat je je er onsterfelijk door gaat voelen, maar het gaat gepaard met potentieel dodelijke risico’s. De risico’s worden bovendien groter naarmate u meer en vaker gebruikt. Cocaïnegebruik kan immers onherstelbare schade aanrichten aan uw hart- en bloedvaten en neuskraakbeen. Hierdoor kan het tussenschot van uw neus zelfs helemaal wegslijten. U loopt bovendien kans op blijvende hersenschade. Daarnaast loopt u het risico in een al dan niet tijdelijke psychose terechtkomen. Ten slotte bestaat er een kans dat u een overdosis cocaïne neemt en dat niet na kan vertellen.

Is cocaïne schadelijk voor mijn hart?

Bij langdurig cocaïnegebruik kunnen uw hart- en bloedvaten onherstelbare schade oplopen. Omdat coke zorgt voor een vernauwing van uw bloedvaten, en een verhoogde hartslag en bloeddruk, heeft uw hart het zwaar. De hartslagverhoging vereist immers meer zuurstof, maar door de vernauwing van de bloedvaten krijgt het hart juist minder zuurstof. Deze extra belasting kan zelfs leiden tot een hartaanval, hartinfarct en hartritmestoornissen. Dat risico neemt nog toe als uw bloedvaten door ouderdom zijn vernauwd. Cocaïneverslaving en ouderen is dan ook een combinatie die zeer riskant is.

Brengt cocaïne schade toe aan mijn hersenen?

Het is mogelijk dat uw cocaïnegebruik schade toebrengt aan uw hersenen. In sommige gevallen kan dit echter weer herstellen. Daarnaast veroorzaakt het middel ijzerophoping in bepaalde hersendelen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het kan er immers voor zorgen dat hersencellen in de globus pallidus afsterven. Dit hersengebied is belangrijk voor het remmen van gedrag. Daarom kan een beschadiging ervan het onderdrukken van de hunkering naar drugs moeilijker maken. Mogelijk verklaart dit dat afkicken van cocaïne moeilijker wordt hoe langer u het middel gebruikt. Bent u verslaafd aan cocaïne en lukt het niet u niet om zelfstandig te stoppen? Neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Hoe kan ik mijn cocaïnegebruik onder controle krijgen?

Zelf stoppen met cocaïne is niet voor veel mensen weggelegd. Als u een cocaïneverslaving heeft, is het daarom raadzaam om deskundige hulp te accepteren. Als specialist in de verslavingszorg weten wij immers welke struikelblokken u zoal tegen kunt gaan komen. Mocht u toch zelfstandig willen afkicken van cocaïne, houd dan de volgende richtlijnen in gedachten:

 • Maak uw gebruik inzichtelijk. Noteer in welke situaties u gebruikt en hoeveel.
 • Noteer zowel de voor- als nadelen van cocaïne. Schrijf op waarom u zo graag cocaïne gebruikt maar ook wat de negatieve effecten zijn voor u en uw omgeving.
 • Voorkom verleidingen. Zorg ervoor dat u geen coke meer in huis heeft en dat u mogelijk bepaalde situaties en mensen (tijdelijk) vermijdt. Maak ook uw intenties duidelijk aan uw vrienden en familie zodat zij u kunnen steunen.
 • Stel realistische doelen.Bepaal hoe vaak en hoeveel cocaïne u nog wilt gebruiken en houd dit bij. Bedenk goed of u nog af en toe coke wilt blijven gebruiken of dat u naar cocaïnevrij bestaan toe wilt werken.
 • Beloon uzelf. Als u bepaalde mijlpalen bereikt, mag u uzelf best op een gezonde manier belonen. U houdt mogelijk behoorlijk wat tijd en geld over om andere leuke dingen te doen.

Hoe kan ik afkicken van cocaïne?

Zelfstandig afkicken van cocaïne is voor de meeste mensen een brug te ver. Hoe langer u coke heeft gebruikt, hoe moeilijker het bovendien over het algemeen is om te stoppen zonder deskundige begeleiding. Hoe meer coke u immers gebruikt, hoe meer het hersengebied beschadigt dat de hunkering naar het middel onderdrukt. Daarom is het niet verwonderlijk als het u (keer op keer) niet lukt om te minderen of stoppen met cocaïne. Wij kunnen u als specialist in de verslavingszorg echter effectieve behandelingen bieden in onze comfortabele klinieken in Portugal. Hier kunt u op discrete wijze afkicken van cocaïne in een geborgen sfeer. De behandelingen staan in het teken van terugvalpreventie. Dit betekent dat u tijdens uw verblijf in Portugal hard werkt aan een gezondere levensstijl. Aan de hand van een vitaliteitsprogramma sterkt u aan op fysiek, geestelijk en spiritueel vlak. Indien nodig volgt u na thuiskomt ook een nazorgtraject.

Hoe lang duurt het afkicken van cocaïne?

Wij bieden naast onze 90 dagen durende klinische behandelingen in Portugal ook andere behandeltrajecten aan. Aan de hand van een intakegesprek met een psycholoog schatten we in welke behandeling het best aansluit bij uw situatie. 180 Graden maakt immers deel uit van de organisatie Vincere die ook poliklinische en klinische behandelingen in Nederland aanbiedt. Daarnaast kunt u ook in Zuid-Afrika terecht. De poliklinische behandelingen kunnen 8 of 24 weken duren. Als u echter klinisch wordt opgenomen, duurt de behandeling 64 dagen (in Nederland) of 90 dagen (Portugal of Zuid-Afrika). Dit is exclusief detoxperiode. Na afloop van uw behandeling kan indien nodig een nazorgtraject gevolgd worden.

Welke ontwenningsverschijnselen krijg je van stoppen met cocaïne?

Nadat het stimulerende effect van cocaïne is uitgewerkt volgt de zogenaamde ‘crash’, die gepaard gaat met zeer onaangename gevoelens:

 • Energieloos
 • Irritatie
 • Rusteloos
 • Angstig
 • Depressiviteit

Ontwenningsverschijnselen

Naarmate u langduriger en vaker cocaïne gebruikt kunnen die gevoelens steeds heftiger worden. Als u afhankelijk bent geworden van het middel, kunnen er allerlei ontwenningsverschijnselen optreden:

 • concentratieproblemen
 • depressieve gevoelens
 • eetproblemen
 • energiegebrek
 • enorme honger en hunkering naar cocaïne
 • gevoel van uitputting
 • neerslachtigheid
 • paranoia
 • slaapproblemen
 • stemmingswisselingen

Ervaart u deze gevoelens en staat u op het toe te geven aan uw hunkering naar coke? Neem dan direct contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Hoe gaat cocaïne samen met alcohol?

Ondanks dat cocaïne en alcohol een riskante combinatie is, komt het vaak voor dat mensen deze middelen combineren. Het risico zit hem erin dat beide middelen elkaars werking opheffen. Waar coke het gevoel van dronkenschap onderdrukt, kan alcohol de effecten van cocaïne immers afzwakken. U kunt hierdoor meer gaan drinken en snuiven dan uw lichaam aankan wat fataal kan aflopen. Dit kan immers enerzijds leiden tot een alcoholvergiftiging en anderzijds tot een overdosis cocaïne. Als u coke en drank combineert worden daarnaast uw hart- en bloedvaten zwaar belast. In uw lever ontwikkelt zich dan immers coca-ethyleen. Deze stof vernauwt uw vaten en verhoogt uw hartslag nog meer. Daarnaast blijft het veel langer in uw bloed zitten dan coke waardoor uw hart langduriger wordt belast. De risico’s van een cocaïneverslaving en alcoholverslaving kunnen daarom funest zijn voor uw gezondheid.

Hoe gaat cocaïne samen met cannabis?

De combinatie van cocaïne en cannabis is gevaarlijk en kan onvoorspelbare effecten teweegbrengen. Sommige mensen hopen de euforische effecten van beide middelen te versterken door ze kort na elkaar te gebruiken. Anderen gebruiken wiet of hasj om de (na-)effecten van coke te dempen. Niet alleen als de door coke veroorzaakte roes te sterk is, maar ook om de ‘crash’ tegen te gaan. Dit is echter niet zonder risico’s. U kunt enerzijds immers last krijgen van onrustige en paniekerige gevoelens. Anderzijds kunt u last krijgen van een verhoogde hartslag en bloeddruk. Dit vergroot bovendien de kans op hartaanvallen en beroertes. Uw beoordelingsvermogen kan daarnaast afnemen en u kunt de controle over uzelf verliezen. Hierdoor kunt u uzelf en anderen in gevaarlijke situaties brengen. De tegengestelde effecten van beide middelen kunnen ten slotte leiden tot een (potentieel fatale) overdosis cocaïne. De risico’s van een cocaïneverslaving en cannabisverslaving zijn daarom niet te onderschatten.

Hoe gaat cocaïne samen met seks?

Hoewel het combineren van cocaïne en seks vaak gebeurt, gaat deze combinatie gepaard met ernstige risico’s. In kleine hoeveelheden kan coke zowel het verlangen naar seks als de intensiteit van seks en orgasmes vergroten. Maar hoe langduriger het cocaïnegebruik en hoe groter de dosis, des te groter de kans op het tegenovergestelde effect wordt. Op de lange termijn kan het seksuele verlangen immers verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Mannen kunnen er bovendien impotent van worden. Cocaïne en seks kan daarnaast gepaard gaan met onveilig en agressief seksueel gedrag, met alle risico’s van dien. Heeft u een verslaving aan coke en seks en wilt u daar vanaf? Neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Wij hebben ruime ervaring met het behandelen van mensen met een cocaïneverslaving en seksverslaving.

Hoe gaat cocaïne samen met ouderen?

Cocaïneverslaving en ouderen is een combinatie die geregeld voorkomt. Maar met name voor ouderen gaat een cocaïneverslaving gepaard met enorme risico’s. Langdurig cocaïnegebruik kan namelijk de kans op hartaanvallen- en infarcten vergroten en onherstelbare schade aanrichten aan uw hart- en bloedvaten en neus. Daarnaast belast u uw lever en nieren enorm, die verantwoordelijk zijn voor de afbraak en afscheiding van de cocaïne. Bovendien kunt u aan chronische slapeloosheid, depressies en oververmoeidheid gaan lijden. Afgezien hiervan, kunt u op sociaal-maatschappelijk en financieel gebied vreselijk in de problemen komen.

Kan ik cocaïne gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het is sterk af te raden om cocaïne te gebruiken tijdens de zwangerschap. Cocaïne is namelijk niet alleen zeer schadelijk voor u als aanstaande moeder, maar ook voor uw ongeboren kindje. Uw foetus kan immers nog voor de geboorte een hersenbloeding krijgen door uw cocaïnegebruik. Cocaïnegebruik tijdens de zwangerschap wordt daarnaast gelinkt aan migraine, toevallen, voortijdig loslaten van de placenta en het voortijdig breken van uw vliezen. Er is bovendien een verhoogde kans op een groeiachterstand, vroeggeboorte en hersenbeschadiging. Laatstgenoemde is tevens geregeld de oorzaak van overlijden van een baby in de baarmoeder. Bent u zwanger en kunt u niet uit uzelf stoppen met cocaïne? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Cocaïneverslaving en zwangerschap is immers een rampzalige combinatie.

Kan ik behandeld worden voor cocaïneverslaving in Portugal?

Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor een behandeling voor uw cocaïneverslaving in Portugal. Dat hangt echter af van uw persoonlijke omstandigheden en de ernst van uw verslaving. Daarom voert u eerst een intakegesprek met een psycholoog. Zo krijgen wij meer inzicht in uw uniek situatie. Is er bijvoorbeeld naast uw cocaïneverslaving een psychische stoornis als ADHD, depressie of PTSS bij u vastgesteld? Dan is er sprake van een zogenaamde dubbele diagnose: cocaïneverslaving en psychische aandoening. Hiervoor kunt u onder meer in Portugal behandeld worden. Mocht u echter meer baat hebben bij een poliklinische behandeling, bestaat ook die mogelijkheid. 180 Graden maakt immers deel uit van Vincere dat verschillende behandellocaties heeft in Nederland, Portugal en Zuid-Afrika.

Wat kan ik doen als iemand een cocaïneverslaving heeft?

Het is begrijpelijk dat u het lastig vindt als een naaste cocaïneverslaafd is. Cocaïneverslaving is een enorm heftige verslaving waaronder niet alleen de verslaafde vreselijk lijdt. Iedereen in zijn of haar directe omgeving kan er zwaar onder te lijden hebben. Als iemand teveel coke gebruikt, kunt u daar echter weinig aan doen. U kunt onacceptabel gedrag veroordelen en uw grenzen stellen. Het is belangrijk om de verslaafde zijn of haar eigen door de verslaving veroorzaakte problemen op te laten lossen. Omdat iedere situatie uniek is, raden we u aan contact op te nemen met onze deskundige medewerkers. Die kunt u bereiken op 085 – 273 75 90 of via info@180gr.nl. U kunt met hun onze interventiemogelijkheden door een interventionist bespreken.

Veelgestelde vragen cocaïneverslaving – neem contact met ons op

Staat u vraag hier niet tussen of u wilt meer informatie over een bepaald onderwerp? Dan bent u welkom om contact met ons op te nemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 085 – 273 75 90. U kunt ook een e-mail sturen naar info@180gr.nl.