Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen drugsverslaving

180 Graden biedt effectieve behandelingen aan om mensen van hun verslaving af te helpen. Daarom zijn wij bekend met de vragen die een drugsverslaving zoal kunnen oproepen. Mocht het zo zijn dat uw vraag hier niet tussenstaat, neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers zijn bereikbaar via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. U kunt met al uw vragen bij hen terecht.

Welke soorten verslavingen zijn er?

Wij delen verslavingen in twee categorieën in: gedragsverslavingen en middelenverslavingen. Een gedragsverslaving betreft een verslaving aan bepaald soort gedrag, zoals een seksverslaving of gokverslaving. Bij een middelenverslaving is er sprake van een verslaving aan een bepaalde substantie, zoals een alcoholverslaving, cannabisverslaving, cocaïneverslaving of XTC-verslaving. Het is ook mogelijk dat iemand een combinatieverslaving heeft. In dat geval is iemand verslaafd aan meerdere middelen tegelijk of aan een middel en een bepaald soort gedrag. Zo kan iemand bijvoorbeeld een alcoholverslaving en cocaïneverslaving of een cannabisverslaving en gameverslaving combineren.

Welke soorten drugs zijn er?

Volgens de Opiumwet kunnen drugs gecategoriseerd worden in softdrugs en harddrugs, waarbij laatstgenoemde gepaard gaat met grotere risico’s. Een andere manier om drugs te categoriseren is op basis van het soort effect dat ze teweegbrengen bij de gebruiker. Zo zijn er bewustzijnsveranderende, stimulerende en verdovende drugs. Laatstgenoemde hebben een kalmerende en ontspannende werking, zoals heroïne. Stimulerende middelen geven de gebruiker daarentegen meer energie en alertheid, zoals bijvoorbeeld cocaïne. Bij bewustzijnsveranderende middelen als LSD gaat de gebruiker de wereld tijdelijk anders waarnemen. Sommige middelen hebben meerdere effecten, zoals het verdovende middel alcohol dat bij een lage dosering juist een fitter gevoel geeft.

Wat zijn verdovende middelen?

Verdovende middelen als alcohol, GHB en heroïne werken kalmerend en ontspannend en gaan gepaard met een slaperige roes. Gebruikers kunnen onder invloed van deze ‘downers’ hun zorgen tijdelijk vergeten en voelen zich blijer, rustiger en minder bang. De hartslag vertraagt, het reactievermogen vermindert, spieren ontspannen en de zintuiglijke waarneming neemt af. Er kan ook een verminderde gevoelsmatigheid of zelfs apathie ten opzichte van het eigen ego en de omgeving optreden. Ook medicijnen als slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers kunnen tot de categorie verdovende middelen worden gerekend. Ook aan deze verdovende middelen kunt u verslaafd raken.

Wat zijn stimulerende middelen?

Stimulerende middelen hebben een opwekkend effect op de gebruiker die er meer energie en alertheid door krijgt. Deze ‘uppers’ versnelt of verhoogt alle processen in het lichaam van de gebruiker. Dat komt tot uiting in een verhoogde bloeddruk en hartslag, versnelde ademhaling en strakkere spieren. Alleen de spijsvertering vertraagt waardoor de gebruiker minder of helemaal geen honger heeft. Voorbeelden van stimulerende middelen zijn cocaïne, speed en XTC. De gebruiker denkt de hele wereld aan te kunnen en geen rust nodig te hebben en kan een karakterverandering ondergaan. Er kan daarnaast slapeloosheid optreden. Als het effect uitwerkt, kan de gebruiker een extreem tegenovergesteld gevoel van lusteloosheid, vermoeidheid en neerslachtigheid ervaren.

Wat zijn bewustzijnsveranderde middelen?

Bewustzijnsveranderende middelen veranderen de bewustzijnstoestand van de gebruiker en staan ook wel bekend onder de namen hallucinogenen en ‘trippers’. De wereld van de gebruiker komt er onder invloed van dergelijke middelen even helemaal anders uit te zien. De tripmiddelen beïnvloeden immers de zintuigelijke waarneming en kunnen de gebruiker inzichten en spirituele ervaringen bezorgen. Tripmiddelen als ketamine, LSD en 2C-B (een van de designerdrugs) worden onder deze noemer geschaard. Het stimulerende middel XTC kan echter ook tot deze categorie worden gerekend, evenals het verdovende middel cannabis. Er kunnen hallucinaties optreden, maar er is ook een kans op een ‘bad trip’ en in sommige gevallen psychoses.

Op welke manier kan drugs gebruikt worden?

Drugs kan op een groot aantal manier ingenomen worden. Afhankelijke van de soort en de gewenste effecten kunnen drugs op de volgende manieren worden gebruikt:

  • Oraal –middelen innemen via de mond en het spijsverteringsstelsel, zoals het drinken van alcohol, eten van spacecake, slikken van een XTC-pil of het kauwen van qat.
  • Intraveneus – het injecteren van drugs in de aderen, zoals het spuiten van heroïne.
  • Nasaal – drugs opsnuiven via de neus zoals snuifcocaïne of speed.
  • Inhaleren – middelen inhaleren met opname via de longen zoals bij poppers en het roken of ‘vapen’ van cannabis.
  • Rectaal of vaginaal – middelen in het lichaam via de anus of vagina opnemen zoals kan voorkomen bij alcohol, cannabisolie, LSD en XTC.
  • Dermaal – opname via de huid zoals bij nicotinepleisters.

Wat zijn designerdrugs?

Designerdrugs zijn in laboratoria ontworpen en vervaardigde psychoactieve middelen en worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) genoemd. Zo kan de moleculaire structuur van een bestaand middel licht worden gewijzigd waardoor een nieuwe, en daardoor nog niet illegale, stof ontstaat. Die nieuw ontworpen drugs kan dus vrij verhandeld worden. Dat duurt echter niet altijd lang. Zo is de designerdrug 4FA inmiddels verboden omdat de drug wordt gelinkt aan het overlijden van enkele gebruikers. Het gevaar van designerdrugs schuilt in de omstandigheden waarin de middelen kunnen worden gefabriceerd. Dat gebeurt mogelijk door onbekwame mensen die geen veiligheidsregels hanteren. Daarnaast is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de diverse designerdrugs. Daarom is er weinig bekend over de schadelijke effecten, met name op de lange termijn. Op die manier functioneert u wanneer u designerdrugs gebruikt als het ware als uw eigen proefkonijn. De risico’s van een designerdrugs verslaving zijn echter niet te onderschatten.

Welke soorten drugsverslaving behandelen jullie?

Als specialist in de verslavingszorg kunnen we u helpen bij een breed scala aan verslavingen en eventuele bijkomende psychische aandoeningen. Zo kunnen we u helpen als er sprake is van:

Ook gebeurt het vaak dat er sprake is van een combinatieverslaving waarbij iemand verslaafd is aan meerdere middelen. Of iemand is tegelijkertijd verslaafd aan een of meerdere middelen en een gedragsverslaving. Ook als er naast uw verslaving een psychische aandoening is vastgesteld kunt u bij ons terecht. Heeft u een drugsverslaving en wilt u daar vanaf? Neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Hoe lang duurt het proces van afkicken van drugs?

Hoe lang het duurt voordat u bent afgekickt van drugs verschilt per situatie en per persoon. Geen mens is in onze ogen hetzelfde en iedereen bevindt zich daarom altijd in unieke omstandigheden. Wij spitsen als specialist in de verslavingszorg onze behandelingen daarom toe op uw persoonlijke situatie. Om daar beter inzicht in te krijgen, voeren we eerst een intakegesprek. Het kan zijn dat een klinische opname in een van onze klinieken in Portugal het best aansluit bij uw situatie. Een dergelijke opname duurt zo’n 90 dagen, exclusief detoxperiode.180 Graden maakt echter deel uit van Vincere dat ook poliklinische behandelingen aanbiedt. In sommige gevallen is bijvoorbeeld een avondbehandeling in eigen land beter geschikt voor iemands situatie. Als u meer informatie wilt of een intakegesprek wilt inplannen, neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Wat kan ik doen als iemand te veel drugs gebruikt?

Het is begrijpelijk als het lastig voor u is als een naaste te veel drugs gebruikt. Overmatig drugsgebruik is immers een groot probleem en het kan moeilijk zijn om iemand zo te zien lijden. Het is immers geen geheim dat de risico’s van drugsverslaving niet te onderschatten zijn. Wij zijn als specialist in de verslavingszorg bekend met waar u en uw verslaafde naaste zoal tegenaan kunnen lopen. U bent welkom om ons te bellen 085 – 273 75 90 of te mailen naar info@180gr.nl. Ons team van deskundige medewerkers zal er alles aan doen om u verder te helpen.

Wat zijn tips om minder drugs te gebruiken?

Zelfstandig afkicken van drugs blijkt voor velen een brug te ver te zijn. Sommigen blijven echter keer op keer proberen om zonder deskundige begeleiding te stoppen met drugs. Uit onze ervaring is het echter beter om de professionele hulp van een specialist in de verslavingszorg te accepteren. Mocht u uw drugsgebruik toch zelfstandig willen minderen, houd dan de volgende richtlijnen in gedachten:

Breng uw gebruik in kaart

Schrijf op in welke situaties u drugs gebruikt en hoeveel. Wanneer is de verleiding en het groots en waarom?

Noteer de voor- en nadelen van uw gebruik

Zet zowel de positieve als negatieve invloed van drugsgebruik op uw leven op een rijtje.

Stel een haalbaar doel

Spreek met uzelf hoe vaak u nog drugs wilt gebruiken, bijvoorbeeld maximaal een keer jaar.

Voorkom verleidingen

Afkicken van drugs kan gepaard gaan met heftige ontwenningsverschijnselen. Minimaliseer de kans op terugval door geen drugs meer in huis te hebben en situaties te mijden waar een terugval lonkt.

Beloon uzelf

Houd bij hoe lang u al geen drugs heeft gebruikt en beloon uzelf op een gezonde manier bij mijlpalen.

Veelgestelde vragen drugsverslaving – neem contact met ons op

Heeft u uw vraag hierboven niet tussen gevonden? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt immers met al uw vragen bij onze deskundige medewerkers terecht. Zij staan voor u klaar en staan u graag te woord. U kunt hen telefonisch bereiken via 085 – 273 75 90 of per e-mail via info@180gr.nl.