Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Risico’s gameverslaving – effecten op korte en lange termijn

Risico’s gameverslaving – vandaag de dag rekenen steeds meer mensen gamen tot hun favoriete bezigheden. Maar mensen gaan regelmatig echt helemaal op in deze hobby en raken dan ook verslaafd aan games. Dat is echter geen wonder in dit digitale tijdperk. Er zijn tegenwoordig immers talloze verslavende spelletjes die u bijvoorbeeld op uw (spel)computer of telefoon kunt spelen. Dat lijkt op het eerste oog niet zo ernstig, maar een verslaving aan games kan zeer ernstige gevolgen hebben. De risico’s van een gameverslaving zijn immers talrijk. Bent u de controle over uw gamegedrag kwijt of denkt u dat u misschien verslaafd bent aan gamen? Neem dan contact direct met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Wij kunnen u als specialist in de verslavingszorg immers professionele hulp bieden in de vorm van een effectieve behandeling.

Risico’s gameverslaving – grens tussen recreatie en verslaving

De grens tussen recreatief en overmatig, obsessief gamegedrag is dun. Talloze gamers die elke dag enkele uren fanatiek gamen zien zichzelf niet als verslaafd. Anderzijds kan iemand die veel minder tijd steekt in deze hobby wel verslaafd zijn aan gamen. Recreatief gamen wordt een verslaving wanner het uw leven negatief beïnvloedt. Daarnaast wordt een gameverslaving gekenmerkt door het onvermogen uw gamegedrag te minderen. Mocht uw leven beheerst worden door problematisch gamegedrag is het raadzaam om zo spoedig mogelijk professionele hulp in te schakelen. Wij kunnen u immers op deskundige wijze helpen afkicken van games.

Herkent u zich in de volgende stellingen? Dat wijst erop dat u mogelijk een gameverslaving heeft:

U denkt continu aan gamen

Games beheersen uw gedachten constant, zelfs wanneer u niet aan het gamen bent. Ook wanneer u bezig bent met werk- of schoolactiviteiten denkt u aan gamen. Mogelijk bent u tijdens uw pauze of lessen over de game aan het lezen of nadenken. Want wellicht bent u nieuwe strategieën aan het bedenken die u gaat toepassen wanneer u de game weer gaat spelen. Daarnaast voelt u misschien een obsessief verlangen naar uw volgende game-sessie. U gaat er bovendien mee naar bed en u staat ermee op, en droomt mogelijk zelfs over gamen.

Uw omgeving vindt dat u te veel gamet

Games zijn zo ingericht dat u geneigd bent ze urenlang te blijven spelen. Als u gedurende een lange tijd gamet kunt u immers in een soort trance terechtkomen. Hierdoor kunt u heel eenvoudig de realiteit uit het oog verliezen. Als u vervolgens dagen achtereen uren achter elkaar blijft spelen kunt u uzelf en uw sociale omgeving compleet gaan verwaarlozen. Dat is voor een buitenstaander vaak eerder te bemerken dat voor uzelf. Als uw partner, familieleden of vrienden dat u teveel gamet, zou dat weleens kunnen wijzen op een gameverslaving.

U liegt tegen uw naasten over hoe veel u gamet

Mogelijk bent u zich niet bewust van hoeveel u gamet of ziet u in dat uw gamegedrag problematisch is. Beide kunnen redenen zijn om niet eerlijk te zijn tegen anderen over hoeveel u gamet. In het eerste geval kunt u domweg geen zicht hebben op hoeveel tijd u wel niet in uw hobby steekt. In het tweede geval zult u diep van binnen ook wel beseffen dat uw gamegedrag de spuigaten uitloopt. Toch besluit u daar over te liegen tegenover uw naasten, mogelijk omdat u wil dat zij zich geen zorgen maken. Of mogelijk omdat u uzelf liever voor de gek houdt en niet geconfronteerd wil worden met hun (terechte) kritiek.

U besteedt te veel geld aan uw gameverslaving

U besteedt buitensporig veel geld aan games en de accessoires die daarbij horen zoals controllers, headsets, keyboards, muismatten etc. Daarnaast downloadt u de nieuwste DLC (downloadable content) van uw favoriete games steevast op de dag van de release. Bovendien geeft u veel uit aan de nieuwste consoles en games. Mogelijk komt u hierdoor aan het einde van de maand zelfs in de financiële problemen.

Risico’s gameverslaving – vicieuze cirkel

Veel gamers die over overmatig gamen raken steeds verder verwijderd van de realiteit. In de virtuele wereld voelt u zich immers mogelijk veiliger en zelfverzekerder, wat het gamen zo aantrekkelijk en verslavend maakt. Terwijl u steeds meer tijd achter de computer doorbrengt, stapelen problemen op school of werk en op privébied zich op. Dit maakt het des te aantrekkelijk om weer de realiteit te ontvluchten en in de virtuele wereld te verdwijnen. Zo kunt u ongemerkt in de negatieve vicieuze cirkel van een gameverslaving terechtkomen:

  • U ontvlucht de realiteit door te gaan gamen;
  • Alle tijd die in uw games steekt, zorgt ervoor dat uw problemen verergeren;
  • U gaat nog meer tijd steken in gamen om de verergerende problemen te vergeten.

Voordat u het weet, heeft u een gameverslaving. U heeft immers een groeiende, dwangmatige behoefte aan gamen. Het lukt u daarnaast niet om zelfstandig te stoppen met gamen.

Risico’s gameverslaving – stoppen met gamen

Overmatig gamen gaat gepaard met talloze risico’s en het is zeer raadzaam om uw gameverslaving zo spoedig mogelijk te overwinnen. Bent u klaar om deskundige hulp te accepteren die u helpen afkicken van uw gameverslaving? Neem dan direct contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken via 085 – 273 75 90 of per e-mail via info@180gr.nl.

Direct aanmelden

Wat kunnen wij voor u betekenen? Laat u door ons overtuigen en meld u aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

Aanmelden