Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen gameverslaving 

Veelgestelde vragen gameverslaving – als specialist in de verslavingszorg krijgen we vaak vragen over gameverslaving. Het kan immers veel vragen oproepen als iemand in uw omgeving kampt met deze relatief jonge verslaving. De vragen die we over gameverslaving krijgen, hebben onder meer betrekking op de verslaving zelf en zijn symptomen en behandelmethoden. Kunt u uw vraag hier niet vinden of wilt u meer weten over een bepaald onderwerp? Neem dan gerust contact met ons deskundige team van medewerkers via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. U kunt met al uw vragen bij hen terecht.

Hoeveel uur gamen is normaal?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel uur gamen normaal is. Dat is per geval totaal verschillend. Het is immers niet eenvoudig om een harde scheidslijn te trekken tussen recreatief en obsessief gamegedrag. Voor sommige gamers kan een bepaald aantal uur gamen per week geen enkel probleem opleveren voor hun dagelijks leven. Daarnaast hebben ze immers een rijk sociaal leven, een succesvol professioneel bestaan, een goede gezondheid en andere hobby’s. Voor anderen kan hetzelfde aantal uren gamen per week wél echter problematisch zijn. Hun gezondheid, sociale leven of school- of werkprestaties lijden namelijk onder hun gamegedrag.

Heb ik een gameverslaving?

Tegenwoordig groeien jongeren op met spelcomputers, mobiele telefoons en tablets waar ze continu spelletjes op kunnen spelen. Met name de laatste jaren is daarom gamen steeds geaccepteerd en geïntegreerd in het dagelijks leven van velen. Wat doorgaans begint als een vluchtig tijdverdrijf kan zich echter ongemerkt ontwikkelen tot een verslaving aan games. Er is sprake van een gameverslaving wanneer u niet in staat bent om zelfstandig te stoppen met gamen. Daarnaast voelt u een obsessief verlangen om te gamen en gamet u structureel vaker en langer dan u lief is. Bovendien houdt het uw gedachten continu bezig – ook wanneer u niet aan het gamen bent.

Is gamen schadelijk voor mijn gezondheid?

Gameverslaving is een gedragsverslaving die serieuze risico’s met zich meebrengt. Zowel op fysiek als geestelijk gebied kunt u uw gezondheid immers ernstige schade toebrengen. Op fysiek gebied loopt u immers een verhoogde kans op hoofdpijn of migraine en RSI. Bij laatstgenoemde kunt u last krijgen van spier- en gewrichtsklachten in uw handen, armen, schouders, nek en rug. Daarnaast kunt u door uw gameverslaving slechter voor uzelf gaan zorgen en ongezonde eet- en slaappatronen ontwikkelen. Bovendien kunt u eenzaam worden en in een sociaal isolement terechtkomen, wat heel erg ongezond voor u is. Gamen gaat ook meestal gepaard met veel en langdurig stil zitten, wat eveneens heel erg slecht voor uw gezondheid is.

Hoe kan ik controle krijgen over mijn gamegebruik?

Hoe meer u gaat gamen, hoe waarschijnlijker het is dat u zich bewust wordt van de risico’s van gameverslaving. Als u eenmaal inziet dat uw gamegedrag uit de hand loopt, kunt u daar op verschillende manieren iets aan doen. Zo kunt u om te beginnen uw gamegedrag in kaart brengen zodat u een overzicht heeft van hoeveel u gamet. Op die manier kunt u bijvoorbeeld kijken of u de volgende week minder kunt gamen dan de week ervoor. Het is ook goed om stil te staan bij welke u spellen u speelt en welke gevoelens die spellen opwekken. Hoe voelt u zich voordat u een bepaald spel gaat spelen en hoe voelt u zich wanneer u ermee ophoudt? Zo kunt u zich meer bewust worden van uw gamegedrag en daar op inspelen. Zelfstandig stoppen met gamen is echter niet altijd eenvoudig. Neem contact op als u professionele hulp behoeft.

Op welke manier kan ik afkicken van games?

Zelfstandig afkicken van games is voor de meeste gameverslaafden helaas een bijna onmogelijk opgave. Langzaam afbouwen of helemaal in een keer stoppen kan soms een tijd lang goed gaan. De verleiding blijft echter op loer liggen en het is om in een zwak moment de verleiding te weerstaan. Daarom is het verstandig om professionele hulp te accepteren. Zo kunt u immers leren om met verleidingen, uw emoties en vrije tijd om te gaan. Wij bieden daarom effectieve behandelingen in onze klinieken in Portugal om u te helpen afkicken van games. Hier kunt u op discrete wijze uw leven weer op de rit krijgen in een geborgen sfeer.

Hoe lang duurt afkicken van games?

In onze ogen is ieder mens hetzelfde en bevindt zich in unieke omstandigheden. Daarom verschilt het ook per persoon hoe lang het duurt om af te kicken van een gameverslaving. De een trekt in een keer de stekker eruit, voor een ander is een negentig dagen lange klinische opname nodig. Zo lang duren de behandelingen in onze klinieken in Portugal. Na thuiskomst in Nederland kunt u bovendien in nodig rekenen op een gedegen nazorgtraject. Afhankelijk van uw situatie is een poliklinische behandeling in Nederland mogelijk een betere optie voor u. Om dat te bepalen vindt er bij ons eerst een intakegesprek met een gespecialiseerd psycholoog plaats. Neem voor het inplannen van een intakegesprek contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Welke risico’s komen er kijken bij het stoppen met gamen?

Als u gaat afkicken van games heeft u daar in de voorgaande periode ongetwijfeld veel energie, tijd en geld gestoken. U zult daarom uw vrije tijd anders gaan besteden en uw energie en geld ergens anders in gaan steken. Daar komt bij dat u mogelijk een bijna onbedwingbaar verlangen naar gamen kunt gaan voelen. Het is daarom belangrijk dat u oude of nieuwe interesses en hobby’s gaat (her)ontdekken om uzelf te vermaken. Mogelijk was u bijna vergeten dat u zich voorheen mogelijk graag bezighield met sporten, tekenen, schrijven of muziek maken. Het risico is immers dat er een leegte kan ontstaan die gepaard kan gaan met enorm sombere en angstige gevoelens. Een depressie ligt op de loer en het is niet eenvoudig om daar zonder deskundige begeleiding mee om te gaan. Daarom is het raadzaam om professionele hulp in te roepen van een specialist in de verslavingszorg.

Hoe gaat gamen samen met cannabis?

Het komt vaak voor dat mensen niet alleen aan gamen, maar ook aan cannabis verslaafd zijn. Een gameverslaving en cannabisverslaving is echter een riskante combinatie. De risico’s van gameverslaving en de risico’s van cannabisverslaving kunnen elkaar namelijk enorm versterken. Zowel gamen als cannabisgebruik kan immers gebruikt worden om de realiteit te ontvluchten. De verdovende effecten van cannabis nodigen uit om comfortabel in een luie stoel of op de bank te ontspannen. Dan is het voor een gamer onder invloed van wiet een logische volgende stap om te gaan gamen. De tijd kan zo voorbij vliegen en problemen in de echte wereld kunnen op die manier ongemerkt ontstaan en verergeren. Om die problemen te vergeten grijpt u mogelijk al weer gauw naar wiet en games. Voordat u het weet komt u in een negatieve vicieuze cirkel van verslaving terecht.

Hoe gaat gamen samen met alcohol?

Een verslaving aan games en alcohol gaat gepaard met serieuze risico’s. De risico’s van gamen en de risico’s van alcohol zijn los van elkaar al aanzienlijk. Een gameverslaving kan u immers in grote problemen brengen en een alcoholverslaving kan zelfs fataal aflopen. Wat als een onschuldig lijkende bezigheid begint, kan uitgroeien tot een verwoestende verslaving. Het doen van een onschuldig spelletje en drankje is in eerste instantie immers misschien niet zo riskant. Het wordt echter een probleem wanneer u afhankelijk wordt van gamen en alcohol. Dit kan uw leven immers helemaal ontwrichten ook het leven van uw leven ernstige schade aanbrengen. Bent u verslaafd aan games en alcohol? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. Hoe sneller u het roer immers omgooit, hoe sneller u uw leven weer op de rit kunt krijgen.

Wat kan ik doen als iemand teveel gamet?

Het is begrijpelijk dat u het lastig vindt als iemand in uw naaste omgeving verslaafd is aan gamen. Een gameverslaving kan immers voor veel problemen zorgen voor zowel degene die verslaafd is als zijn of haar naasten. Mogelijk heeft u al geprobeerd om het onderwerp aan te snijden, maar heeft u ondervonden dat het moeilijk bespreekbaar is. Dit is niet verwonderlijk, want iemand die gameverslaafd is wil dat over het algemeen eerst niet onder ogen zien. De virtuele gamewereld vormt immers een veilige haven voor de niet lekker in zijn of haar vel zittende gameverslaafde. U kunt bij ons terecht om uw naaste aan te melden voor een behandeling. Dat kan via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. In onze klinieken in Portugal kan hij of zij immers op discrete en effectieve wijze afkicken van games. Uw naaste moet uiteraard zelf ook achter de behandeling staan voordat deze van start kan gaan.

Is plotseling stoppen met gamen gevaarlijk?

Stoppen met gamen is het over het algemeen niet gevaarlijk, maar juist een verstandig besluit. Maar dat betekent niet dat het noodzakelijk een gemakkelijke transitie zal zijn. Vaak gaat afkicken van games immers gepaard met de nodige geestelijke ontwenningsverschijnselen. De kans bestaat dat u zich somber en terneergeslagen zult voelen. Dat kan van kwaad tot erger worden en zelfs uitmonden in een depressie. Daarom is het verstandig om bij voorkeur voordat het zover is al contact met ons op te nemen. Wij kunnen u immers de deskundige begeleiding bieden die u nodig heeft.

Hoe beïnvloedt gamen mijn slaap?

Er is een grote kans dat u slaapproblemen krijgt als u veel gamet. Dat heeft deels te maken met het zogenaamde ‘blauwe licht’ dat veel schermen tegenwoordig uitstralen. Dat zorgt er immers onder meer de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort. Daarom wordt u niet slaperig als u laat op de dag nog achter uw scherm zit en kunt u een ongezond slaappatroon ontwikkelen. Zo raakt uw biologische klok verstoord. Hierdoor staat u mogelijk halverwege de dag pas op wat met name op lange termijn zeer negatieve consequenties heeft.

Veelgestelde vragen gameverslaving – neem contact op

Heeft u uw vraag hierboven niet kunnen vinden of behoeft u uitleg over een bepaald onderwerp? Of wilt u zich aanmelden voor een behandeling? Ons team van deskundige medewerkers staat voor u klaar en zijn bereikbaar via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl. U kunt met al uw vragen bij hen terecht.

Direct aanmelden

Wat kunnen wij voor u betekenen? Laat u door ons overtuigen en meld u aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

Aanmelden