Snel een intake? Bel ons direct op 085 - 273 75 90 | Specialist in verslavingszorg in het buitenland!
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen seksverslaving

Veelgestelde vragen seksverslaving – 180 Graden krijgt als specialist in de verslavingszorg regelmatig vragen over seksverslaving. Als u of iemand in uw omgeving seksverslaafd is, kan dat immers veel vragen oproepen. Wij hebben daarom de vragen die ons het meest gesteld worden hieronder op een rijtje gezet. Als uw vraag hier niet tussen staat of als u meer informatie wilt hebben, neem dan contact met ons op. U kunt ons bellen op 085 – 273 75 90 of een e-mail sturen naar info@180gr.nl.

Wat is een seksverslaving?

Een seksverslaving is een gedragsverslaving die wordt gekenmerkt door een oncontroleerbare aandacht voor alle uitingen van seksualiteit. In de wetenschap spreekt men van een obsessieve-compulsieve stoornis met een sterk seksueel aspect. Er is sprake van een terugkerend gedragspatroon dat gepaard gaat met een onbedwingbaar verlangen naar seksuele activiteiten. Er komen immers diverse hormonen vrij als u seks heeft die een euforisch, extatisch gevoel kunnen veroorzaken. Na een orgasme kunt u al gauw gaan terugverlangen naar dat fijne gevoel dat u tijdens de seksuele activiteit had. U kunt daarom gaan hunkeren naar die sensatie en daar zelfs verslaafd aan raken. Daarbij kunt u uw gedachten en acties niet meer onder controle houden, wat voor veel problemen kan zorgen.

Heb ik een seksverslaving?

Als u een seksverslaving heeft, is er sprake van een schadelijk, obsessief en groeiend verlangen naar seksuele activiteiten. De dwangmatige behoefte aan seks houden uw gedachten continu bezig. In toenemende mate gaan deze gedachten aan seksuele handelingen uw leven overheersen. Herkent u zich onderstaande punten? Dan is het waarschijnlijk dat u een seksverslaving heeft en hulp nodig heeft bij het afkicken van seksverslaving.

 • Een normaal seksleven geeft u in steeds minderende mate voldoening.
 • U kunt uw seksuele gedrag niet onder controle krijgen.
 • Uw seksuele grenzen vervagen en uw seksuele gedrag wordt steeds extremer.
 • U heeft steeds meer oog voor de seksuele grenzen van anderen.
 • Het lukt u niet om zelfstandig te minderen of stoppen met seks.
 • U schaamt zich voor uw seksuele gedachten en handelingen.
 • Wanneer u geen seks heeft, krijgt u stress.

Heeft u een seksverslaving en wilt u daar vanaf? Neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl.

Welke vormen van seksverslaving zijn er?

Een seksverslaving ontstaat over het algemeen niet plotseling, maar ontwikkelt zich langzaam en geleidelijk. Seksverslaving kan zich daarnaast in vele vormen komen en in diverse wijzen openbaren. Het is niet noodzakelijk een verslaving aan uitsluitend geslachtsgemeenschap. Ook andere seksuele handelingen en de constante hunkering naar die handelingen kunnen ermee gepaard gaan. Een ander belangrijk aspect van een seksverslaving is immers de dwangmatige, onbeheersbare, steeds extreme gedachten aan seksuele activiteiten. Een verslaving aan seks kan zich op diverse manieren tot uitdrukking komen:

 • Constant verlangen naar seks
 • Compulsief masturberen
 • Langdurig en frequent pornografisch materiaal bekijken
 • Continu mensen willen verleiden en op zoek zijn naar seksuele affaires
 • Onverantwoorde en onveilige seksuele activiteiten
 • Telefoon- of cyberseks
 • Prostitutiebezoek
 • Exhibitionisme
 • Voyeurisme

Waarom is seks zo verslavend?

Seks zorgt ervoor dat u diverse hormonen aanmaakt die een euforisch en extatisch gevoel kunnen bezorgen. Hier kunt u op een bepaalde manier aan verslaafd raken. Die hormonen kunnen een vergelijkbaar effect hebben als drugs als heroïne en cocaïne. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen verslaafd raken aan seks. Als u een orgasme heeft, komt er oxytocine vrij, wat de band tussen mensen versterkt en een gelukzalig gevoel geeft. Deze hormonen zorgen we ervoor dat u zich even heel goed over u zelf voelt. Dat is met name voor ongelukkige mensen met een negatief zelfbeeld een gevoel dat zeer welkom is. Na het orgasme voelen zij zich echter weer beroerd, waardoor ze hun gedachten al gauw weer op seksuele activiteiten richten. Op deze manier voorkomen ze dat ze aan hun problemen hoeven te denken. Het gevaar is echter dat zij zo in een negatieve vicieuze cirkel kunnen terechtkomen.

Is een seksverslaving iets dat alleen bij mannen voorkomt?

Een seksverslaving komt bij zowel mannen als vrouwen voor, alhoewel het volgens bepaalde statistieken vaker voorkomt bij mannen. Maar een seksverslaving kan voorkomen in alle lagen van de bevolking. Zowel ouderen als jongeren, alleenstaanden en gehuwden, laag- en hoogopgeleiden kunnen er immers mee te maken krijgen. Het komt echter wel vaak voor dat iemand met een seksverslaving ook last heeft van psychische klachten. Een psychische stoornis maakt u immers in het algemeen vatbaarder voor verslavingen. Als u een seksverslaving en psychische aandoening heeft, kunt u voor veel uitdagingen komen te staan in uw leven. Hoe uw situatie er ook uitziet, u kunt in onze klinieken in Portugal op discrete wijze effectief afkicken van seksverslaving.

Kunnen vrouwen ook kampen met een seksverslaving?

Ook vrouwen kunnen verslaafd raken aan seks. Seksverslaving komt immers voor in alle bevolkingslagen, alhoewel het over het algemeen wel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. In onze ogen is geen mens hetzelfde en bevindt iedereen zich in unieke omstandigheden. Daarom stellen wij u altijd centraal en stemmen wij onze behandelingen altijd af op uw persoonlijke situatie.

Kan ik een behandeling ondergaan voor mijn seksverslaving in Portugal?

180 Graden heeft twee klinieken in Portugal waar u terecht kunt u behandeld worden voor uw seksverslaving. In zowel The Pine Tree House als The School House bieden wij immers effectieve en intensieve behandelingen. Hier kunt u in alle rust op discrete wijze stoppen met seks in een geborgen sfeer. De behandelingen zijn gericht op terugvalpreventie en worden – buiten uw eigen risico – volledig gedekt door uw Nederlandse zorgverzekering. Daarnaast maakt 180 Graden deel uit van Vincere, dat tevens (poli)klinische behandelingen aanbiedt in Nederland en Zuid-Afrika. Om te bepalen welke behandeling het best aansluit bij uw toestand, voert u daarom eerst een intakegesprek met een van onze psychiaters. Wilt u een intakegesprek inplannen of heeft u vragen over onze intakeprocedure of behandelingen? Neem dan gerust contact met ons via 085 – 273 75 90 of info@180gr.nl

Wat kan ik doen als iemand een seksverslaving heeft?

Het kan een uw leven enorm ontwrichten wanneer een naaste verslaafd is aan seks, vooral als het uw partner betreft. Dit kan gepaard gaan met grote problemen waar u mogelijk geen raad mee weet. Het kan daarom raadzaam zijn om onmiddellijk professionele hulp in te schakelen. U kunt daarvoor contact met ons opnemen, want onze deskundige medewerkers weten waar u zoal tegenaan kunt lopen. Wanneer u daartoe in staat bent, kan het ook helpen om de problemen eerst rustig te bespreken met de verslaafde. Probeer daarbij zoveel mogelijk begrip te tonen voor de toestand van uw naaste en maak zo min mogelijk verwijten. Het is daarbij uiteraard belangrijk dat u uw eigen grenzen duidelijk stelt.

Hoe lang duurt een behandeling van een seksverslaving?

Als u in aanmerking komt voor een behandeling in een kliniek in Portugal duurt uw behandeling zo’n 90 dagen. Dit is exclusief een eventuele detoxperiode wat mogelijk noodzakelijk is als u bijvoorbeeld een seksverslaving en alcoholverslaving heeft. Hetzelfde geldt voor de combinaties seksverslaving en cocaïneverslaving en seksverslaving en amfetamineverslaving. Omdat 180 Graden deel uitmaakt van Vincere, kunt u echter ook terecht in Nederland en Zuid-Afrika voor behandelingen. In Nederland kunt u bijvoorbeeld ook poliklinisch behandeld worden, waardoor u nog uw dagelijkse activiteiten kunt voortzetten. Maar u kunt ook een klinische behandeling in Nederland ondergaan, die exclusief detoxperiode ongeveer 64 dagen duurt. De klinische behandeling in de klinieken in Zuid-Afrika nemen net als in Portugal echter 90 dagen in beslag.

Veelgestelde vragen seksverslaving – neem contact met ons op

Heeft u uw vragen niet kunnen vinden in deze lijst van veelgestelde vragen seksverslaving? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 085 – 273 75 90 of stuur een e-mail naar info@180gr.nl.